A kosár üres.

Távirányító kereső

Válassza ki, hogy milyen típusú készülékhez keres távirányítót!

Gyártó:
Típus:

Tv távirányítók

mustasd mind

Minden, amit a TV távirányítóról tudni érdemes

A TV távirányító elektronikus berendezések, jelen esetben a televízió távvezérlésére szolgáló eszköz. A távkapcsoló belsejében egy elektronikus rendszer található, amely a megnyomott gombnak megfelelő jeleket generál. A generált bináris kód az adóhoz kerül, amely jelet küld a vezérelt eszköznek, a vevőnek. A TV elemzi a vett jelet, és végrehajtja a megfelelő funkciót. Alapesetben minden távirányító és a hozzá tartozó vevő ugyanazzal a kódkészlettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a távvezérlést. Univerzális TV távirányítók is kaphatók, amelyek lehetővé teszik a vevőegységnek megfelelő kódkészlet programozását vagy kiválasztását és vezérlését.
 

Milyen paraméterekre kell figyelni a távirányító vásárlásakor?

A TV távirányító kiválasztásakor a legfontosabb, hogy már az elején megbizonyosodjunk arról, hogy valóban egy TV távirányító bolt vagy egy TV távirányító webáruház kínálatát csekkoljuk, és ténylegesen a saját TV típusunknak megfelelő TV távvezérlő kiválasztásán fáradozunk. Ez első blikkre, főleg így leírva, roppant viccesnek tűnhet, de az egyes eszközök távirányítására szolgáló konstrukciók gyökeresen eltérnek egymástól. Ha sok elektronikai eszközzel rendelkezünk, akkor jó ötletnek bizonyulhat, ha egy univerzális távirányító opciójában gondolkodunk, amely mindegyiket kezeli, és kézben tarthatóvá teszi az irányítást. Egyes TV-khez egyedi távirányító szükséges. Ezért tudnod kell, milyen márkájú a tévéd, így a megfelelő TV távkapcsoló kiválasztása gyors és egyszerű lesz. A különbség már a normál és a smart TV távirányító alternatívák esetében is megmutatkozik, érdemes emlékezni erre. A távirányítón a beállítások programozásának lehetősége igazán nagy segítség lehet. A billentyűparancsok javítják a távirányító használatának kényelmét és lerövidítik a kiválasztott eszköz használatának idejét. Vásárláskor feltétlenül ellenőrizd, hogy milyen típusú elemeket használ a kütyü, és okvetlenül szerezd be azokat is.

Milyen típusúak a távirányítók?

A TV távszabályzó verziók rendeltetésszerű használatuk alapján kategorizálhatók. Ezért megkülönböztetünk eredeti TV távirányító és utángyártott TV távirányító típust, amelynek egyetlen feladata a konkrét TV-készülékek távolról történő kezelése. Ezek egy adott márkájú és típusú TV készülékhez dedikált távirányítók, melyek csak az adott gyártó készülékével lesznek kompatibilisek. A típusok tárházában megtalálhatók még a tanítható TV távirányító és az univerzális TV távirányító lehetőségei is. Ezek gyakorlatilag minden vezérlést igénylő eszközzel működnek, ugyanis az ilyen TV távirányítók olyan eszközök, amelyeket számos televízió készülék vezérlésére terveztek. Ellentétben a klasszikus TV távirányító opciójával, amely egy adott modell tartozéka, az univerzális változat egy önálló termék, és mindig külön vásárolható meg. Kiválasztásnál a legfontosabb, hogy megbizonyosodj arról, hogy biztosan kompatibilis a modelleddel. Az ilyen információkat a csomagoláson vagy az utasításokban tüntetik fel. Ugyanis bár a távirányítót univerzálisnak nevezik, azért mégsem tartalmazhat minden információt a világ összes tévéjéről. Úgyhogy jól vésd az agyadba, hogy az univerzális távirányító a nevével ellentétben nem mindig passzol minden típusú TV-hez. Vannak univerzális távirányítók, amiknek a működési tartománya csak egy konkrét gyártó tévéire korlátozódik. Más univerzális távirányítókkal viszont könnyedén vezérelhetők a televíziók és számos más elektronikus eszközök is. Működésük azonban itt is korlátokba ütközhet, úgyhogy ne dőljünk be a totális lefedettség ígéretének!

Tartsuk kézben az irányítást!

Már gyakorlatilag senki sem tudja elképzelni a tévé használatát távirányító nélkül. Egyre több eszköz gyűlik a TV-k polcain – soundbarok, lejátszók, set-top boxok. Gyakorlatilag mindegyik távirányítóval van felszerelve, amely kényelmes kezelést tesz lehetővé. Sőt a televíziók egyre növekvő innovatív képességeivel a modern távirányítók jelentősen megváltoztak, ami még kényelmesebbé teszi őket. A hangtámogatás és a beépített kurzor csak néhány a megjelent lehetőségek közül. A távirányító régi TV-hez itt már labdába sem rúghat.

Univerzális távirányító

Ha azonban zavar a rengeteg összegyűjtött távirányító az AV eszközökhöz, és szeretnéd lecserélni őket egyre, akkor fogadhatsz egy univerzális modellre, amelynek szoftvere akár több ezer különböző eszköz támogatását kódolja, a tévékészülékektől a set-top boxokig és audio-berendezésekig. Ha univerzális távirányítót vásárolsz, nem kell mást tenned, mint beprogramoznod a különféle eszközök működtetésére. Modelltől függően legfeljebb nyolc eszközt konfigurálhatsz, amelyek között szimplán gombbal válthatsz. Így spórolhatsz az elemeken, és a többi távirányítót végre egy fiókba rejtheted. A nappali asztalán felszabadult helyet viszont használhatod a rágcsálnivalók és a hűtött italok tárolására.

Billentyűzet távirányító, smart TV távirányító, okos TV távirányító

A modern TV nem csak TV-csatornák nézésére szolgál. A smart TV platformok interneten és streaming szolgáltatásokon keresztül számos szórakozási lehetőséget kínálnak, amelyekkel a hagyományos távirányító néha nem tud lépést tartani, ide bizony a smart TV távirányító és az okos TV távirányító opcióira lesz szükség, mert mást nehéz használni, például videók keresésére a YouTube-on, vagy webhelycímek megadására. Éppen ezért érdemes QWERTY billentyűzetes multimédiás távirányítót vásárolni. Vezeték nélküli, és a vevőegységet egy USB-porthoz kell csatlakoztatni. Általában a multimédiás gombok az előlapon vannak elhelyezve, például görgetéshez, programok kiválasztásához vagy a hangerő szabályozásához. Másrészt a hátoldalon található egy billentyűzet, amely kényelmes gépelést tesz lehetővé. A távirányító felszerelhető egérrel vagy trackpaddal is a kényelmes kurzorvezérlés érdekében. Hasonló funkciót lát el az egyes készülékekben használt giroszkóp is. A billentyűzet távirányítója beépített újratölthető akkumulátorral vagy akkumulátorokkal működik.

Hangos távirányító

A hangvezérlés egyre népszerűbb a televíziókban. Ez különösen igaz az Android modellekre, valamint a Samsung és LG vevőkészülékekre. A funkció kényelmes használatához megfelelő távirányítót kell szerezni beépített mikrofonnal. Csak nyomj meg egy gombot, vagy mondj ki egy kifejezést, például „Hey Google” a hangvezérlés aktiválásához. Ennek köszönhetően a berendezés funkcióinak használata sokkal kényelmesebb. Ahelyett, hogy unalmasan beírnánk a távirányítóval a film címét, csak ki kell mondanunk, és a tévé megkeresi a minket érdeklő műsort. Az egyéb funkciók közé tartozik például az időjárás-előrejelzés ellenőrzése, a csatornaváltás vagy a hangerő szabályozása. Az ezekhez való hozzáférés valóban az adott platformtól és a TV típusától függ. Sajnos a hangvezérlés nem mindig érhető el magyarul.