A kosár üres.

Mit tud egy univerzális távirányító?

2023-05-30 17:15
Mit tud egy univerzális távirányító?

 A www.remote.hu távirányító webáruházban minden árkategóriában találunk univerzális távkapcsolót, amelyek rengeteg funkcióval rendelkeznek. 


Az eredeti távirányítók gyakran "csak" távkapcsolók, minden további kényelmi funkció nélkül. A nagyobb, kényelmesebb univerzális távirányítók teljesen más szellemben készülnek. Nemcsak az eredeti távvezérlőt helyettesík, hanem 3-15 másik távirányítót. Például audio- vagy házimozirendszereket, műholdas vagy DVB-T vevőkészülékeket, televíziókat és DVD-lejátszókat vezérelnek. Speciális funkciókkal azonban csak azok rendelkeznek, amelyek képesek a tanulásra.

Milyen tulajdonságok alapján válasszunk univerzális távirányítót?

A nagy választék miatt sokunk bizonytalan abban, hogy melyik távirányító a legjobb választás. Az univerzális távirányítók is széles vásárlói igényt fednek le, ezért először azt érdemes végig gondolnunk, hogy nekünk mire van szükségünk. Ez alapján már könnyebb a választás. De ügyeljünk arra is, hogy a távirányító kialakítása ergonomikus legyen. Egy adott modellre vonatkozó döntés általában eltérő vásárlási kritériumokon alapul. Amennyiben bármilyen kérdés merül fel az adott univerzális távirányítóval kapcsolatban keressen minket bizalommal, sokéves tapasztalattal rendelkező kollégáink szívesen segítenek. 


Az univerzális távirányítóval vezérelhető eszközök száma: akár 15 különböző eszköz is lehet

A választék nagyon széles, van olyan modell, amivel 2 szórakoztató elektronikai eszközt, de van olyan is amellyel akár 15 eszközt is tudunk vezérelni. A 2 az 1-ben vagy 4 az 1-ben változatnak akkor van értelme, ha például csak a tv-készüléket, a műholdvevőt vagy a DVD-lejátszót szeretnénk vezérelni. Ezt a változatot általában a hibás eredeti távirányító cseréjeként vásároljuk. A professzionálisabb távirányítókkal a televízión kívül más eszközöket is vezérelhetünk, például a Hi-Fi rendszert, a soundbart, az AV-vevőt, az 5.1-es hangrendszert.


Nem minden eszköz kompatibilis az univerzális távirányítóval

Bár sok univerzális távirányító kompatibilis a forgalomban lévő ismert és kevésbé ismert tv-márkával, mint például a Samsung, a Sony, vagy esetleg a Panasonic. A kevésbé ismert gyártókkal időnként problémák adódhatnak. Ezért vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy az általunk kiválasztott távkapcsoló képes-e kommunikálni a tévénkkel. Vannak olyan univerzális távirányítók is, amelyek kizárólag bizonyos televízió márkákhoz készülnek. Az univerzális kifejezés ebben az esetben nem arra utal, hogy bármely eszközhöz nyugodtan használhatjuk, hanem az adott gyártó különböző tévéihez nyugodtan alkalmazható. 


Milyen billentyűkiosztással rendelkezzen univerzális távkapcsolónk?  

Ebben az esetben inkább az idősekre gondolunk, hiszen nekik már nehezebb megtalálni a megfelelő gombot, ezért az ilyen típusú távvezérlők nagyobb gombokkal rendelkeznek. Ezért sok gyártó rendelkezik speciális távirányítóval az idősek számára.

De választhatunk a kényelem kedvéért érintőkijelzővel rendelkező univerzális távirányítót is. Ne feledjük, a könnyű használat közvetlenül a különböző gombok méretéből, elrendezéséből és számából adódik. Amennyiben sokat szoktunk esténként tévézni, zenét hallgatni, akkor a háttérvilágítással rendelkező távkapcsoló megkönnyíti a kikapcsolódást. A nagy gombok kiválóan alkalmasak az idősek számára, ezért sok gyártó rendelkezik speciális távirányítóval az idősek számára.


Univerzális távkapcsolók kényelmi funkciói

A távirányító klasszikus funkciói mellett sok univerzális modell további funkciókkal is rendelkezik. Az ilyen típusú távirányítók olyan gombokkal rendelkeznek, amelyek megnyomásával azonnal az adott funkcióhoz jutunk. Ilyenek például azok a praktikus billentyűk, amelyek az olyan streaming szolgáltatókhoz, mint a Netflix vagy az okostévék kezeléséhez szükséges komplett billentyűzet. Amennyiben programozható eszközt vásárolunk, akár USB-kábelen keresztül a számítógéphez is csatlakoztathatjuk. Ha az univerzális távkapcsolóval szeretnénk még okosotthon rendszerünkön keresztül villanykapcsolókat, riasztórendszerünket és egyéb okosotthoni eszközöket irányítani, olyan eszközt kell választanunk, amely az infravörös jelen túl Bluetooth-on vagy WLAN-on keresztül is tud kommunikálni. 


Válasszunk ergonomikus univerzális távirányítót 

Az ergonomikusan kialakított, lekerekített élekkel rendelkező távkapcsoló jobban beleillik kezünkbe, mint egy szögletes változat. Arra ügyeljünk, hogy olyan távirányítót válasszunk, amely nem túl széles, így egy kézzel könnyen elérjük az összes gombot. 

2023-05-30 17:15