A kosár üres.

Hogyan működik az infravörös tv-távirányító?

2023-06-09 14:06
Hogyan működik az infravörös tv-távirányító?

A klasszikus: az infravörös távirányító

A remote.hu távkapcsoló webáruházban kapható készülékek a technika hajnalától kezdődően bevált elv szerint működnek, infravörös fénnyel. Az első ilyen technológiájú készüléket már az 1970-es években is használták apáink, nagyapáink, és ezzel felváltották a sok esetben használhatatlan ultrahang technológiát. Az infravörös távirányítók megkönnyítik a használatot számunkra azáltal, hogy lehetővé teszik a készülék beállításainak nagyobb távolságból történő kényelmes megváltoztatását, például más tv-adók kiválasztását vagy a hangerő halkítását, vagy növelését.

Az infravörös távirányító felépítése és működési módja

Maga a távirányító egy billentyűzetből áll, amellyel kódoló egységen keresztül vezérlőjelek indíthatók. Az energiaforrást elemek biztosítják, amelyeket időnként cserélnünk kell. A vezérlőjeleket fénykibocsátó dióda garantálja, amely többnyire a távkapcsoló elején van elhelyezve, és van olyan készülék, amelynél a diódát védőüveggel is ellátta a gyártó, de ez nem jellemző. A vevő, például egy televíziós vevőkészülékben, egy fotodiódából, egy 36 kHz-en szelektíven működő szabályozott erősítőből és egy demodulátorból áll, amely a digitálisan kódolt jelet továbbítja a készülék vezérlő áramkörébe. A fotodióda előtt egy blokkoló szűrő található, amely láthatatlan, így elkerülhető az interferencia.


Amennyiben a távkapcsolónkon megnyomunk egy gombot, egy különleges, összetéveszthetetlen kód keletkezik, ez olyan mintha morzéznánk. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a különböző erősségű feszültségeket, különböző hosszúságú impulzusokká alakítja a rendszer


Ezeket az impulzusokat egy úgynevezett infravörös jeladó továbbítja, amely a hagyományos izzókhoz hasonlóan láthatatlan infravörös fényt bocsátanak ki. A vevőegységen, azaz a tv-készüléken, a műholdvevőn vagy más otthoni szórakoztató elektronikai eszközön ezt az infravörös fényjelet veszi, és elektromos impulzusokká alakítja vissza, amelyek alapján aztán a készülék vezérlése, működtetése változik. 


Míg korábban az ilyen vevőegységeket különálló komponensekből építették, az 1990-es évektől integrált áramkörként is kaphatók, amelyek ezeket a funkciókat tartalmazzák. 


Az infravörös tv-távirányítók hatótávja

Az otthoni elektronikai eszközök távirányítóinak infravörös sugarának hatótávolsága általában 15 méter körül van. De ügyeljünk arra, hogy a távkapcsoló és a készülék közé, amit irányítani szeretnénk semmilyen tárgy ne kerüljön. 


Mit tudunk még az infravörös távirányítóval vezérelni? 

Az infravörös távirányítók használhatók még garázskapuk mozgásának vezérlésére vagy esetleg riasztórendszerek működtetésére is. Egyes távirányítók infravörös fény helyett kis hullámhosszú elektromágneses hullámokat vagy ultrahang hullámokat is használnak a vezérlő impulzusok továbbítására. Ehhez megfelelő adó- és vevőkészülékekkel kell rendelkeznünk. 


Van "élet" az infravörös távirányítók után? 

A legújabb fejlesztésű távkapcsolók 2,4 GHz körüli rádiófrekvenciákat használnak. Ezek az innovatív távvezérlők mobiltelefonról vagy számítógépről távoli alkalmazások segítségével Bluetooth-on vagy LAN/WLAN-on keresztül kommunikálnak az irányítandó eszközzel. Ennek a technológiának az is az előnye, hogy ez a módszer nem igényli azt, hogy a távirányítót közvetlenül a tévére irányítsuk. 


2023-06-09 14:06