A kosár üres.

Hogyan hangoljuk össze új távirányítónkkal tévénket?

2023-05-30 16:47
Hogyan hangoljuk össze új távirányítónkkal tévénket?

 Sokan azt gondolják, hogy a távvezérlő programozása nem egyszerű. Pedig csak a megfelelő gombokat kell megnyomni, kódot, kódokat megadni, és már szinkronizáltuk is a berendezést a távkapcsolóval. Főleg, ha univerzális távirányítóról van szó. 

Az eredeti távirányító szinkronizálása 

Még mielőtt ezt a kérdéskört megfelelően kielemezzük, rögtön szeretnénk azt azért rögzíteni, hogy új televízió vásárlásakor az eredeti távirányító jár hozzá. Ezért mikor hazavittük a televíziót, üzembe helyeztük, nem szükséges az eredeti távirányító a tv-vel való összehangolása. Már gyárilag úgy van a két egység szinkronizálva, hogy a távirányítóba csak az elemeket kell behelyeznünk. A többi, a kezdeti beállítás során történő programozás automatikusan megtörténik, például a távirányító automatikus frissítése. Az eredeti távirányító is infravörös kapcsolaton keresztül kommunikál a tévével.


Univerzális távirányító összehangolása kóddal

Megmutatjuk az univerzális távirányító és a tévé szinkronizálásának különböző technikáit. Hangoljuk össze a két eszközt egy kód segítségével. Ebben az esetben egy programozható univerzális távirányítóval van dolgunk. A www.remote.hu webáruházban számos ilyen típusú távirányító kapható. Amennyiben a választással gond akad, szívesen segítünk a megfelelő távkapcsoló beszerzésében.  


A választás után szinkronizálnunk kell a tévét az univerzális távirányítóval. Ebben az esetben többnyire egy kódra lesz szükségünk. Ne ijedjünk meg, a kódot meg fogjuk találni. Hol találjuk meg az univerzális távirányító tv-kódját? A televízió kódját legegyszerűbben a használati útmutatóban találhatjuk meg. Ha viszont valami oknál fogva itt nem találjuk meg, ne essünk kétségbe, mert az interneten szinte minden esetben a szinkronizálásához szükséges kód könnyen elérhető. A legtöbb márkához a programozási kézikönyv vagy kódkereső ingyenesen elérhető az interneten, és itt a szinkronizálásához szükséges összes információ megtalálható. Ne feledjük, hogy az univerzális távirányítóknak márkától függően eltérő gombjai lehetnek.


1. lépés: A tévé problémamentes irányításához egy 4 számjegyű gyártói kódra van szükségük. Ezt a gyártó adja meg. 

2. lépés: Kapcsoljuk be a készüléket. Az univerzális távirányító csatlakoztatása érdekében nyomjuk meg és tartsuk lenyomva azt a gombot, amellyel a televíziót választjuk ki, mint irányítandó eszközt, ezután azt a gombot kell legalább 3 másodpercig lenyomva tartanunk, amely a programozást szolgálja, ebben az esetben a távirányító LED-je kétszer fel fog villanni.

3. lépés: Adjuk meg a távirányítóval a 4 számjegyű kódot. A 4 számjegy beírása után a LED lámpa kétszer röviden fel fog villani, majd égve marad.

4. lépés: Kapcsoljuk ki a televíziót a készenlét gombbal, majd ismét nyomjuk meg a gombot legalább 3 másodpercig a kód megerősítése érdekében. Ezután nincs más hátra csak a gondtalan televíziózás. 


Univerzális távirányító szinkronizálása kód nélkül

Ha az előző lépésekkel továbbra sem tudtuk beállítani az univerzális távirányítónkat, kipróbálhatjuk az automatikus kódkeresési technikát. Az első lépés, hogy kapcsoljuk be tévét, a projektort vagy más eszközt, amelyet a távirányítóval szinkronizálni szeretnénk. Válasszuk ki az automatikus felismerés funkciót. Ha nem találjuk, a leggyorsabb megoldás, ha utánanézünk a készülék használati útmutatójában. A programozás megerősítéséhez a készüléket többnyire ki kell kapcsolnunk. Ezután próbáljuk meg újra bekapcsolni a tévét, és elméletileg már használhatjuk is az univerzális távirányítót.


Hogyan programozzunk tanulásra képes univerzális távkapcsolóval 

A vezérelendő készülék eredeti távirányítójával kód nélküli univerzális távirányító könnyedén programozható. Ebben az esetben olyan távkapcsolót kell választanunk, amely tanulásra képes. Ebben az esetben következőképpen kell eljárnunk. Helyezzük a 2 távirányítót egymással szembe. Indítsuk el az univerzális távirányítón a tanulási módot, ezt minden egyes programozni kívánt gomb esetén meg kell tennünk. 


2023-05-30 16:47