A kosár üres.

Milyen típusú távirányítók léteznek?

2023-05-11 9:09
Milyen típusú távirányítók léteznek?

Napjainkban a távirányítók az életünk szerves részévé váltak. Néhány évvel ezelőtt a távirányító elvesztése vagy tönkremenetele bosszantó volt, de ha úgy hozta az élet, pár napig tudtunk nélküle is létezni: vészhelyzetben felálltunk, odamentünk a tévéhez, és átkapcsoltuk. A legújabb szórakoztató elektronikai készülékek azonban már nem is működtethetők távirányító nélkül, hiszen egyes, vagy akár az összes funkciót ezen keresztül kell vezérelnünk. Például egy modern Samsung vagy Sony televíziót távirányító nélkül már be sem tudunk kapcsolni. De ha még nagyobb kényelemre vágyunk, akkor univerzális távirányítóval az összes otthoni eszközt vezérelhetjük. Ez megszünteti a dohányzó asztalon a káoszt, és megkímél bennünket a fárasztó keresgéléstől, hogy éppen melyik a megfelelő távkapcsoló. 

Ultrahangos távirányítók

Mivel az ultrahangos távkapcsolókat őseink az 1980-as évekig használták, ezért erre a technológiára itt nem térünk ki bővebben. Annyit azért szeretnénk megemlíteni, hogy két tudós, Eugene Polley és Robert Adler nevezhetők meg a távirányító feltalálójaként. A televízió távirányítóját 1948-ban az Egyesült Államokban kezdték el használni. Akkoriban kábelen keresztül volt csatlakoztatva a távkapcsoló a televízióhoz, és csak nagyítani vagy kicsinyíteni tudta a képet. Mivel a vezetékes távkapcsoló elég kényelmetlen volt, 1956-ban jelent meg az első távirányító, amelyet „varázskapcsolóként” is emlegettek. Ezzel a rádiót már vezeték nélkül lehetett be- és kikapcsolni. 1959-től aztán már a televízióhoz is létezett számos funkciójú vezeték nélküli távirányító.


Infravörös távirányítók

Napjainkban az infravörös távirányítók a legelterjedtebbek. Számtalan elektromos eszközt vezérlünk ezzel a technológiával, ami az emberi szem számára láthatatlan. Már több mint 30 éve velünk vannak az infravörös távirányítók, különösen a szórakoztató elektronikai eszközeinket irányítjuk velük egyszerűen és problémamentesen. Az infravörös távirányítók hullámhossza 940 nm és 950 nm között található. Közeli infravörös frekvencia tartományuk pedig: 100 terahertz - 385 terahertz között található. Infravörös hordozó frekvenciák 20-70 kilohertz között mozognak, de a leggyakoribb a 36 és 38KHz közötti infravörös hordozó frekvencia. Megkülönböztetünk:


  • gyári
  • utángyártott
  • univerzális infravörös távirányítókat. 


A gyári távkapcsolók előnye, de egyben hátránya is, hogy ezek az eszközök csak meghatározott márkákkal működnek. 

Az utángyártott távirányítók gyakran csak a hibás eredeti távirányítók helyettesítésére szolgálnak. Az univerzális távirányítónak a célja az, hogy az összes távirányítót egyetlen eszközben egyesítse. Az univerzális távirányítók olyan távirányítók, amelyekkel különféle eszközöket lehet vezérelni. Különbséget kell tenni a tanuló távirányítók, amelyek tanítása az eredeti távirányítóval történik, és a programozható távirányítók között, amelyek a kezelendő eszközökkel numerikus kóddal vannak összekötve. Az univerzális távirányítók mindkettőre képesek. A programozható távkapcsolók ideálisak, ha a készüléket egyedi igényeinkhez szeretnénk szabni. A tanulásra képes modellek az eredeti távirányító parancsait tárolják. Hasznosak, ha nincs kedvünk hozzászokni egy új gombelrendezéshez. Hogyan lehetséges, hogy egyetlen távkapcsolóval irányítjuk az összes otthoni eszközünket? Egy adott készülék működését úgynevezett eszköz gombokkal állítjuk be, ez pedig azt jelenti, hogy minden eszköz egyetlen távirányítóval vezérelhető. 


Rádiós távirányítók

Valószínűleg sokunk használ garázskapunyitót, amely rádiós távirányító. Ez a távkapcsoló rádióhullámokkal működik. A szórakoztató elektronika legújabb eszközei, mint például az Alexa vagy a Google Home ilyen technológiával működnek, amelyek egyre inkább teret nyernek lakó- és kereskedelmi ingatlanokban egyaránt. De az okosotthonok alapjait adó vezeték nélküli kapcsoló aljzatok, rolók működtetése is ilyen eszközzel történik. A különböző rádiós távkapcsolók többnyire a licencmentes ISM sávokat használják. Hatótávolságuk jóval nagyobb, mint az otthonunkban oly elterjedt infravörös távirányítóké, mégpedig 20-30 méter. Felhasznált frekvenciák: 26-27MHz / 433MHz / 868MHz.


Interaktív távirányítók, amelyek Bluetooth-al kommunikálnak

Ahogy fentebb is említettük az infravörös technológia a legelterjedtebb napjainkban. Az otthoni modern tévékészülékeket, DVD lejátszókat, Hi-Fi berendezéseinket is ezzel szabályozzuk. De azért ennek a rendszernek is van hátránya. Mégpedig, hogy a távkapcsoló és a vezérelendő eszköz közötti távolságnak akadálymentesnek kell lennie. Ezenkívül az infravörös tartomány csak korlátozott, 5-10 méteres távolságban működik tökéletesen. Amint az infravörös jel valamilyen akadályba ütközik, a távirányító már nem is működik megfelelően. Ennek kiküszöbölésére több gyártó egy másik megoldást alkalmaz. A Bluetooth-t. Az olyan eszközök, mint például a Playstation 4 is ezt a technológiát alkalmazza. Előnyük, hogy akkor is működnek, ha akadályba ütköznek. Mondjuk logikus, mert különben a játék több esetben élvezhetetlen lenne. Frekvencia tartományuk 2,4 GHz - 2,48 GHz között mozog.


2023-05-11 9:09